Direktlänk till inlägg 18 november 2017

Hjälp! Vad menar de?

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2017 08:00

På nätet kan man hitta visa råd; vissa råd är dock skrivna på en egendomlig svenska:

"Vitvinäger(1) är känd för sina kulinariska användningsområden men det kan även användas för andra ändamål.   Du kommer bli förvånad att veta att det också kan användas för att rengöra, ja rengöring! Så här är några fantastiska tips om hur man använder vit vinäger(2):


1. Avlastar insektsbett
Om du har blivit biten av en insekt, kommer det att vara nödvändigt att lägga vit vinäger på staven och att gnugga så att kliarna försvinner.


2. Rengör och deodoriserar diskbänken
Häll en kopp vit ättika(3) i diskbänken och låt stå i 30 minuter och skölj med kallt vatten. Gör det en gång i veckan och farväl dålig luktar!


3. Stoppa klåda
Om du är kliande kan du använda vit vinäger(2) för att lindra dem genom att hälla 2 matskedar i ditt bad. Tack vare dess desinfektionsegenskaper kommer vit vinäger utan tvekan att hjälpa dig.

4. Hejdå fett
För att rengöra fettfläckar, blanda helt enkelt vita ättika(4) med lika delar av vatten och använd den här blandningen för att rengöra med en trasa eller trasa.

7. Avlägsnar rost
Vitvinäger(1) är den magiska produkten som tar bort rost från dina verktyg. Blötlägg bara dina verktyg i vit ättika(3) över natten och dina verktyg kommer att komma ut som nya från detta ättika bad!

10. Bli av med dålig andedräkt
Om du tenderar att ha dålig andedräkt, prova den vita vinägerblandningen(2) med några droppar pepparmintolja (för att minska smaken av ättika) och gurgla. Bra andetag garanterat!

11. Eliminerar lukt
Händerna är ofta mättade med lukt av lök när de bara har klippts, även efter att ha tvättat händerna. Innan du tvätter händerna, skrubba dina händer med vit vinäger(2) och skölj dem och du kommer att eliminera lukten av lök för gott.

13. Skina fönstren
Detta är ett ganska välkänt tips som gör att du kan få glittrande fönster. Tveka inte att gnugga dina fönster med vit vinäger(2) och torka bra med tidningslakan. Resultatet är perfekt.

14. Desinficerar skärbrädor
Ta en svamp blöt i vit ättika(3), och skicka den på träskivorna, och här är dina brädor desinficerade!

16. Gör mousserande juveler
För att få dina smycken att bli nya, blanda bara några matskedar med natron med 1/2 kopp vit vinäger(2) och låt dina smycken ligga i några timmar. Det kommer då att skölja och torka och dina smycken kommer att glittra!

18. Rengör kylskåpet
Dikterna av vitvinäger(1) för rengöring är inte längre att skryta och det är därför att det är lätt att desinficera ditt kylskåp helt enkelt genom att blanda vatten och vit vinäger(2), vilket visar sig vara en mycket effektiv och ekonomisk blandning !

19. Håller nagellack längre
Om du gnuggar dina naglar med vit vinäger(2) på en bomull, kommer dina naglar att bli vackrare och ditt polskas prestanda kommer att förlängas. Perfekt för en perfekt manikyr!

20. Rengör glasögon
Blanda vita ättika(4) med icke-krittigt vatten och gnugga den här blandningen på glasögonen med en trasa. Och det är det, dina glasögon är helt rengjorda och inte repa.

21. Fram till den sista droppen
Om du inte gillar att kasta bort majonnäs- eller ketchupbotten, här är ett tips som kan intressera dig. Tillsätt lite vit vinäger(2) i potten, skaka och du kan återställa botten av krukor utan att förlora smaken av mat.

22. Ta en gammal pensel tillbaka till livet
Om du har gamla penslar som du inte vågar använda eftersom de har härdat och är fulla av färg, är lösningen här. Doppa din pensel i varm vit vinäger(2) i 30 minuter och torka sedan med tvål och skölj. Din pensel blir ny och håret kommer att mjukas och den gamla färgen kommer att vara borta.

23. Unclog vindrutan av bilen
På vintern, för att avfrostas din vindruta om några minuter, följer han dessa tips: Blanda 3 glas vit vinäger(2) med ett glas vatten och strö din bil med denna blandning, din bil kommer sedan att tinas snabbt och utan risk för sprickbildning vindrutan använder varmt vatten.

25. Eliminerar dålig fotlukt
Gnugga fötterna med en pappershandduk fuktad i ättika och dina fötter kommer inte att känna sig dåliga och din hud kommer att balanseras på nytt."

Mina kommentarer:


Här finns 4 olika produkter: 1) Vitvinäger; 2) vit vinäger; 3) vit ättika; och 4) vita ättika. Vad ska jag använda?
Jag har markerat med fetstil och kursiv allt som verkar besynnerligt. Vissa råd saknas i denna uppställning då de var utan anmärkning. Ord som behöver förklaras: icke-krittigt vatten och Unclog.

Inga Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

18 november 2017 13:13

Till punkt 1.
Det var nog vit vinäger som Monica hade i trasan
https://www.youtube.com/watch?v=eAjKLPRPOao

 
Ingen bild

Peter Pierrou

18 november 2017 19:22

Texten måste vara maskinöversatt.

 
Ingen bild

Inga johansson

18 november 2017 23:19

Du har rätt, Peter P. Firman som levererat denna text kallar sig Soo Healthy.
Där finns översättningar av texten till Nederländska, Norska och Franska
Texten på punkt 11: Händerna är ofta mättade med lukt av lök när de bara har klippts
ser ut så här på norska: Hendene er ofte mettet med lukten av løk når de nettopp har blitt kuttet
Undrar om det är samma syftningsfel även där?

Nätverket Språkförsvaret

19 november 2017 12:34

Punkt 11: Det måste ha stått "just" och "cut" i det engelska originalet. Det borde dessutom ha stått "den" i översättningen. Annars verkar det som om händerna har klippts/har blitt kuttet. Så går det när en maskinöversatt text inte har korrekturlästs av en människa.

 
Ingen bild

cj

21 november 2017 20:39

Översättningsprogrammet verkar vara lite omodernt. Men i nästa version kommer säkert alla futurala "kommer att" att [sic!] vara ersätta med enbart "kommer"!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards